Buitenspel

 

De belangrijkste overtreding die je kunt maken, is Buitenspel

Kijk eens naar deze hand:Je bent wachtend op 

Maar je hebt een probleem. Want kijk eens naar de stenen die je hebt weggegooid:Aangezien een van de stenen waarop je wacht, de  , zich ook bij je weggelegde stenen bevindt, ben je nu Buitenspel oftewel Furiten. 

Dat houdt in dat je niet mag uitgaan met Ron (op een steen die een van de anderen weggooit). Maar je mag nog wel winnen met Tsumo (een steen van de Muur.

Dit is de Buitenspelregel bij Riichimahjong:

Buitenspel 

Als een speler wacht om uit te gaan op een van de stenen die hij eerder heeft weggegooid, dan mag deze speler niet uitgaan met  Ron. Hij mag nog wel uitgaan met Tsumo.Dit geldt ook voor stenen die zijn gestolen. Met andere woorden: gestolen stenen tellen nog steeds alsof ze bij je weggelegde stenen liggen. Daarom moet altijd de gestolen steen in een open serie op zijn kant worden gelegd. Dat geeft aan van welke speler deze steen is gestolen, om eventueel later te bepalen of deze Buitenspel staat. 

Met gecompliceerde wachtende spelen moet je extra voorzichtiug zijn. Zie bijvoorbeeld dit patroon:Hier zijn  of  de stenen waarop wordt gewacht, maar je kunt je makkelijk vergissen en denken dat je alleen wacht op de .

Als een speler dit wachtende spel heeft, maar eerder een  had weggeglegd, dan mag hij geen Ron maken met een van de drie stenen van zijn wachtende spel. Hij moet dan hopen op Tsumo, of zijn wachtende spel zodanig veranderen dat geen van de stenen die hij nodig heeft zich ook tussen zijn weggelegde stenen bevindt.