Overige Overtredingen

Ook de volgende gevallen worden beschouwd als overtredingen. Wie zich er schuldig aan maakt, dient de volledige Chombo-straf te betalen. 

1. Uitgaan zonder Han

Dit is het geval als een speler Ron of Tsumo claimt zonder dat zijn spel voldoet aan de minimumvoorwaarde van 1 Han.

2. Uitaag met de verkeerde steen

Wanneer een speler een verkeerde steen opeist om mee uit te gaan.

Voorbeeld: de speler verwart de  met de .

3. Selectieve Ron

Met deze regel wordt voorkomen dat een speler gaat uitkiezen van welke speler hij een Ron opeist.

Als een speler aan de beurt is geweest (zijn Tsumo), moet hij uitgaan op de eerst mogelijke steen. Of wachten tot hij weer aan de beurt is geweest. 

Voorbeeld: Oost heeft een wachtend spel en is zojuist aan de beurt geweest. Zuid gooit een van de stenen weg waarmee Oost kan uitgaan, maar Oost laat het voorbijgaan. Meteen daarna legt West dezelfde steen ook af. Nu besluit Oost alsnog Ron te declareren, maar daarmee is hij in overtreding. Hij moet nu de Chombo-boete betalen (in dit geval 4.000 punten aan iedereen aangezien hij Oost is).

Denk er ook om dat als Oost zou wachten op zowel  als , en Zuid zou de  weggooien, en West gooit vervolgens de  weg, dan zou Oost nog steeds in overtreding zijn als hij daarmee wil uitgaan. 

Zelfs als verschillende spelers verschillende stenen weggooien, kan Oost niet Ron maken als deze stenen deel uitmaken van hetzelfde wachtende spel. Deze regel blijft gelden als er een actie plaatsvind (Chi, Pon, Kan) voordat de betrokken speler (Oost in dit voorbeeld) aan de beurt is.

4. Verstoring van het spel 

Dat is het geval als een speler iets doet waardoor het voortzetten van het spel onmogelijk wordt. Bijvoorbeeld: hij stoot een groot deel van de Muur om en dat is niet te herstellen.  

5. Niet tonen van het winnende spel 

Een speler gaat uit, maar hij verzuimt de andere spelers te laten controleren dat hij een geldig winnend spel had.

Kleine Overtredingen

Daarnaast is er een aantal kleine overtredingen waarvoor niet de volledige boete van 8000 of 12000 punten betaald hoeft te worden.

1. Verkeerd aantal stenen

Als wordt opgemerkt dat een van de spelers een onjuist aantal stenen heeft, dan mag deze speler doorspelen maar hij mag geen stenen opeisen voor Pon, Chi of Kan, niet Riichi declareren of Ron of Tsumo claimen.2. Per ongeluk Pon / Chi / Kan

Een speler claimt Pon, Chi of Kan, maar beslist dan van deze claim af te zien. De boete hiervoor hangt af van de huisregels. In vriendschappelijke potjes wordt meestal geen boete gegegevn. In andere omstandigheden kan de overtreder worden beboet door hem 1.000 punten te laten betalen aan de pot, welk bedrag wordt geïncasseerd door de eerstvolgende winnaar.