Opeisen (Stelen)

Je kunt niet alleen een syteen van de Muur pakken, je kunt ook een steen opeisen van een andere speler. (In Japan spreekt men van 'stelen').

Een steen kan worden gestolen door een andere speler onmiddellijk nadat deze is weggegooid. Een speler eiset een steen op om een Pon, Chi of een Kan te completeren met het claimen van de laatste steen van zo'n serie.

Na het opeisen legt de speler de gecompleteerde serie open en legt hij een steen af. Het spel gaat nu verder bij de speler rechts van deze speler, weer tegen de wijzers van de klok in. Het kan dus gebeuren dat een of twee spelers worden overgeslagen als iemand een steen opeist.


Verschillende soorten

Er zijjn verschillende manieren om een steen te stelen:

1. Pon

 
2. Chi

 
3. Open Kan

Open en Gesloten Handen

Zolang iemand nog geen steen heeft 'gestolen', noemt men zijn hand dicht of gesloten. Maar zodra hij een steen heeft opgeëist, wordt dat een Open hand. Het betekent dat een deel van de hand nu bekend is geworden.

Je kunt zoveel stenen stelen als je wilt. De status van je hand verandert er niet verder door. Het spel wordt Open na de eerste claim en blijft daarna open.

Strategische tip: Het is makkelijker om je spel te completeren door het opeisen van stenen. Daardoor neemt echter wel de waarde van je hand af zodra deze open is. Het is dus verstandig goed na te denken of een bepaald spel het wel waard is om open te worden.