Het kan soms gebeuren dat in de hitte van het spel een speler zijn concentratie verliest en een fout maakt waardoor hij niet meer kan winnen. Of hij kan bij vergissing een verkeerde steen weggooien of claimen. 

In de meeste gevallen moet de speler voor een dergelijke overtreding de twee anderen een boete betalen. Het spel wordt dan afgebroken en Oya plaatst een stokje van 100 Tenbo op de tafel in zijn rechterhoek. Dan begint een nieuw spel, zonder dat Oya of de Wind verandert. We noemen dit Chombo.

Maar er is één fout die niet als Chombo wordt beschouwd, Dat is Shoohai.

Shoohai: een speler ontdekt dat hij te weinig stenen heeft. Hij hoeft dan geen boete te betalen, maar hij kan ook het spel niet meer winnen. Het spel gaat gewoon door. Het enige wat de Shoohai-speler kan doen, is zeer defensief spelen. Hij kan aan het eind van het spel in geval van remise ook geen tenpai claimen.

Soorten Chombo

1 Taapai: een speler ontdekt dat hij te veel stenen heeft. Het spel wordt afgebroken. Oya plaatst een Honba op tafel en een nieuw spel begint.

2 Onrechtmatige beëindiging: een speler maakt een fout bi het declareren van Riichi, Ron of Tsumo. Het spel wordt afgebroken en een nieuw spel gaat door, met dezelfde Oya (zelfs als het Oya was die de fout maakte).

Een speler die tenpai is met een verborgen Yaku, die geen Riichi heeft gedeclareerd en die met verschillende stenen kan uitgaan, kan ervoor kiezen om geen Ron te claimen als een steen wordt weggegooid waarmee hij kan uitgaan, omdat een andere steen hem een betere score oplevert (omdat  die een andere Yaku completeert of omdat het ook een Dora is, etc.). Maar als de steen waarop hij wacht meteen hierna wordt afgelegd, krijgt hij een Chombo als hij dan Ron declareert.

Ron-chombo: een speler claimt Ron op een steen die hijzelf al eerder heeft weggegooid

Pon-chombo: een speler claimt een Pon en claimt dan een winnend spel terwijl hij geen Yaku heeft (zie Pon).

Notitie 1

Ook met Kokushimuso, Shosuushi, Tsuuiisoo, zou uitgaan met Noord (Pei) een Chombo betekenen als de speler eerder een Noord heeft gebruikt als Dora, zelfs in geval van Tsumo. Het spel moet worden beëindigd zodra de speler de fout opmerkt. Het is niet nodig om een Chombo toe te geven, tenzij de speler Riichi heeft gedeclareerd; in elk ander geval kan het spel worden veranderd om met een andere combinatie uit te gaan.

Boetes

Als Oya Chombo maakt, betaalt hij de twee Ko-spelers 4.000 punten. Maar hij blijft Oya en legt een nieuwe 100-Tenbo op tafel. Als een van de andere spelers Chombo maakt, betaalt hij Oya 4.000 punten en de andere speler 2.000 punten.