Behalve mahjong is filmen een hobby van me. Een gelukkige combinatie. 

Mahjong in Italia

Een raar mahjongtoernooi in Milaan, december 2001. Dicky en ik gaan voor een weekendje naar Milaan, mede om mee te doen aan een toernooi van de Federazione Italiana Mah-Jongg. Het mahjongen verloopt wat teleurstellend.  

 

Mahjong in Nederland wordt officieel

De oprichting van de Nederlandse Mahjong Bond, 8 februari 2004. Een film van Bram van Erkel (bekend van Q&Q).

Washizu in Nederland

In Arnhem organiseer ik ‘het eerste Washizu mahjongtoernooi ter wereld’. Het krijgt een jaar later nog een herhaling in Nijmegen.

Washizu-mahjong for dummies

Hoe je thuis Washizu-mahjong kunt spelen, zonder bloed af te tappen van je tegenstanders  

 

Het Phoenix toernooi in Hannover, 2009

Ik neem deel aan een toernooi in de Jazzclub in Hannover en besluit de prestaties te volgen van Gemma Collinge. Een gelukkige keuze!

Mahjong in het Volkspark van Chengdu

In 2007 reizen we naar China om mee te doen aan het tweede wereldkampioenschap mahjong (MCR). In Chengdu bezoeken we het Volkspark, waar elke dag hele hordes Chinezen Sichuan Bloody Mahjong spelen. Basisregels: winden en draken doen niet mee, je mag alleen uit met ‘one voided suit’ en als een van de spelers uit is gegaan, spelen de anderen nog door voor de tweede en derde plaats. 

Het Wereldkampioenschap 2007 in China: de finale

Désirée Heemskerk dringt door tot de finale van het WMC. Een topprestatie! Winnaar wordt Li Li uit Beijing. Een Japanse finalist is het niet helemaal eens met de gang van zaken. Beelden van Jaap Croeze.

 

Mahjong met zestien stenen

Een film van mijn broer Jelte. Onze vrienden Dragon en Lynn Chang uit Taiwan zoeken ons op in Nijmegen. Lynn kookt een verrukkelijke maaltijd, Dragon vertelt over Taiwanees mahjong en ten slotte spelen we een potje.

 

Mahjong met zilveren stenen (2009)

Wel eens mahjong gespeeld met spel met stenen van puur zilver? Ik wel. Zilversmid Janny Adelaar uit Schoonhoven creëerde de set, een aantal vrienden kreeg de eer om er het eerste spel mee te spelen. Het is nog steeds te koop, voor een slordige 20.000 euro. In deze film laat Janny zien hoe ze de zilveren stenen maakte.

Spelen met massief zilveren stenen (2010)

Tien jaar Gouden Draak (2009)

In 2009 organiseren Sjef en ik ons tiende Gouden Draak Toernooi in Nijmegen. Het is tevens ons 25ste toernooi. We zetten er gelijk een punt achter. Mijn broer Jelte maakt een trailer naar aanleiding van ons bijzondere jubileum.

 

Party bij de JPML in Japan

In 2013 maak ik gebruik van een vakantie in Japan door voorzitter Shigekazu Moriyama van de Japan Professional Mahjong League te ontmoeten. We maken afspraken over het organiseren van het eerste wereldkampioenschap riichi. Ik mag de feestgangers toespreken en nodig alvast iedereen uit.