Mekuri-pai

Gedurende het spel kunnen meer Mekuri-pai gedraaid worden. Iedere extra Mekuri-pai levert een nieuwe Dora op.

Er zijn twee extra Dorastenen:

1. De NoordenWind (Pei)

Een speler die een NoordenWind van de Muur pakt, kan deze in zijn rechterhoek van de tafel leggen, terwijl hij ‘Dora!’ zegt.  Dan pakt hij een extra steen van de dode kant van de muur en vervolgt het spel met het afleggen van een steen.

Als alle Pei zijn gespeeld, wordt een extra Mekuri-pai gedraaid.

Er zijn gevallen denkbaar dat een speler de Pei niet tot Dora promoveert.

  • Hij is bezig met een bijzonder spel op te bouwen, Kokushimuso, waarvoor hij zelf een, mogelijk zelfs twee, Pei nodig heeft.
  • Een andere speler heeft Riichi gedeclareerd of lijkt tenpai te zijn. Pei is dan een veilige steen om af te leggen. (Maar bedenk dat iemand misschien de steen nodig heeft voor Kokushimusou!)
  • Andere spelers lijken tenpai of wachtend te zijn en er zijn al drie Pei in het spel. Als verdediging kan iemand dan besluiten de Pei in zijn hand te houden om te voorkomen dat een extra Mekuri-pai wordt gedraaid, hetgeen gebeurt als de vierde Pei op tafel ligt. 

2. Rode vijven

Het gebruik van Rode vijven is optioneel. Tijdens het spel zijn het gewone stenen Bamboe, Cirkel of Karakter 5, maar voor de winnaar leveren ze een bonus op.

 

Dode Muur

In de Dode Muur bevinden zich tien stenen, maar er kunnen er niet meer dan acht worden weggenomen als vervangende stenen: vier voor Noordenwinden die als bonussteen worden geclaimd, en vier voor gedeclareerde Kan. Maar direct na de vierde Kan wordt het spel beëindigd.