Elk jaar is de kerstwens van Lila en Allan Weitz uit Canada aan alle Nederlandse mahjongliefhebbers de allereerste die ons bereikt. Ruim voor het eind van november viel de kaart in de brievenbus van riichiclub Furiten, die al jarenlang contact onderhouden met hun vrienden overzee.

Lila en AllanWeitz zijn fanatieke verzamelaars van mahjongspellen — of ze ooit aan spelen toe komen is niet helemaal duidelijk — en ze reizen stad en land af om nieuwe sets te kopen. Alleen afgelopen jaar was er, vanwege de corona, niet veel te doen. Lees zelf maar wat Allan schrijft aan zijn mahjongvrienden:


Kerstmis en Nieuwjaar naderen snel en 2021 loopt ten einde. Voor het grootste deel hebben Lila en ik niet veel meer gedaan dan het jaar ervoor. We houden ons rustig, dragen onze maskers wanneer we niet thuis zijn, wassen en ontsmetten onze handen bij elke stop en houden afstand van anderen. We hebben nul reistijd gemaakt omdat de Amerikaanse grens gesloten was voor niet-essentiële reizen. Pas sinds 8 november is die weer geopend, maar een PCR Covid-test is vereist om terug te keren naar Canada. Deze test kost 200 Canadese dollar, ongeveer 140 euro.
Op het mahjong-front groeide onze collectie toch met zesentwintig sets, voornamelijk van internet-veilingsites. Het mooiste spel staat op de foto op onze kerstkaart. Het is er een waarvan ik niet wist dat die bestond, terwijl we toch al twintig jaar verzamelen. Prominent op de foto staat de Parker Brothers Mahjong Collection. In 1883 richtte George S. Parker uit Salem Mass. de Parker Game Company op. In 1898 voegden zijn twee broers zich bij Parker Brothers Games, die zeer succesvol werden. In 1923 vroeg Joseph Babcock Parker om de krachten te bundelen met The Mah-Jongg Sales Company of America, maar aanvankelijk weigerde Parker. Voordat het jaar om was, veranderde hij echter van gedachten en nam hij het bedrijf van Babcock over. Parker produceerde een reeks mahjongspellen onder zijn eigen merk. Hiervan waren vier sets superieur in kwaliteit. De mooiste was een kleine witte ivorine doos met ivorine stenen en kleine stokken. (Ivorine is een kunststof die op ivoor lijkt.) Ik kende deze set niet tot ik die dit jaar op eBay zag. Helaas bracht iemand anders een hoger bod uit. Tot mijn vreugde kwam er later een tweede set op eBay en die kreeg ik te pakken. De vier mooiste spellen van Parker Brothers staan op de foto, samen met drie exemplaren van het Mah-Jongg Card Game, de Popular-editie en, in de rode doos, het Hongkong-spel. Het ivorine spel bevindt zich op de eerste rij in het midden en is voorzien van het beroemde koperen naamplaatje met ‘Mah-Jongg’ erop, dat ook op de andere drie dozen staat. Helaas kon Parker na 1924 de concurrentie met tientallen andere fabrikanten van mahjongspellen niet aan. De mahjong-hype waaide over.
Lila en ik wensen jullie goede feestdagen, een goede gezondheid, veel geluk en een goede mahjong-jacht voor het komende jaar.
Lila en Allan