Maurice met zijn prijs

Het Europees Riichikampioenschap 2019 is afgesloten zonder dat ook maar dat in de verste verte het record van onze erevoorzitter Maurice Demmer in gevaar kwam. Maurice werd in juli 2010 Europees kampioen riichi. Hij is daarmee nog steeds de enige Nederlander die ooit een Europees mahjongkampioenschap binnenhaalde.

In Rosmalen, waar het ECRM 2019 zich afgelopen weekend afspeelde, was Gerda van Oorschot de beste Nederlander. Zij werd 26ste. De enige Nederlander die ook in het linkerrijtje kwam, was Janco Onnink (57). De overige veertien Nederlanders eindigden voorbij de 70. Er waren 140 deelnemers. Het EK werd gewonnen door de Rus Vladimir Nadanyan.

De op een na beste prestatie van een Nederlander op een EK ooit leverde Désirée Heemskerk. Zij werd tweede op het ERC 2016, dat in Engeland werd gehouden.

Het Europees kampioenschap 2010 werd gehouden in Hannover en werd georganiseerd door de Deutsche Mah-Jongg Liga, in samenwerking met Sjef Strik en Martin Rep. Maurice speelde een ijzersterk toernooi en won bijna al zijn hanchans, met als beste prestatie een yakuman dankzij suu ankou (vier gesloten pongs). Zijn prijs bestond uit een orginele sculptuur, een zogenaamde ‘Nana’ en is gemaakt door de Frans-Amerikaanse kunstenares Niki de Saint Phalles (overleden in 2002). Zij was een soort kunstenaar-in-residence in Hannover, overal in de stad kwam je Nana’s tegen, of andere kunstwerken van haar hand. Soms van reusachtige afmetingen.

Uitslag van het ERMC 2019