rep-redfives

Ik was van plan hier nu even mijn gram te halen over mijn teleurstellende 21ste plaats op het Roode Vijven Toernooi van afgelopen weekend (nog een compliment trouwens voor de organisatie, Ans en Cor!) Maar gelukkig eindigt onderstaand verhaal juist heel positief.

Toch even afreageren. Vijftien jaar lang spelen we nu riichimahjong in Nederland. We zijn drie Europese kampioenschappen, één wereldkampioenschap en een fiks aantal Nederlandse kampioenschappen verder. Inclusief een laddercompetitie om beginnelingen de beginselen van riichi bij te brengen. Maar het spelniveau, ik zeg het maar om veel vrienden te maken, laat nog altijd veel te wensen over.


Net of jij zo goed speelt, zeg je nu natuurlijk. Nee, zo goed speel ik niet. Maar ik speel wel riichimahjong, géén MCR, geen Hongkongmahjong en geen NTS, dus ik weet waar ik het over heb. En ik heb alle varianten voorbij zien gaan, afgelopen zondag. MCR: spelers die het hadden over Mixed triple chow en Outside hand, en bij de eerste de beste mogelijkheid pungden. Hongkongmahjong: spelers die pungden en kongden dat het een aard had. En vooral NTS: schoon spel, pungenspel, winden en draken.
Er waren spelers die niet wisten wat furiten is, die de verkeerde steen omdraaiden als dorawijzer, die geen idee hadden van de puntentelling en verdubbelingen. Allemaal vreselijk aardige mensen, met wie ik graag een biertje aan de bar drink, maar van wie je toch niet zeker weet of ze veel te zoeken hebben op een nationaal kampioenschap riichimahjong met een MERS 2-kwalificatie. En dan waren er gelukkig irritant goede spelers, die met een dicht spel de anderen met een haneman om de oren sloegen: menzen tsumo, san shokou doujun, drie dora’s – perfect werk!
Is er dan geen hoop dat het ooit met riichi wat wordt in Holland? Ja – er is heel veel hoop zelfs. Ans en Cor Hoogland van de Roode Vijven riichiclub hebben namelijk besloten het Nederlands kampioenschap riichimahjong 2015 te verplaatsen van het diepe platteland naar het hart van de Randstad, aan de rand van Amsterdam. Want daar, in Amstelveen, in het Japans Go-centrum, daar gaat het volgende MERS 2 riichitoernooi plaatsvinden.
Een ideale plek voor een dergelijk toernooi. Vlak bij Schiphol, vlak bij Amsterdam Centraal Station. De Denen en de Fransen hebben dan geen excuus meer om weg te blijven. Ans en Cor moeten er nu voor zorgen dat die Denen, Duitsers en Fransen komen.
Het is aan de bond hen daarin bij te staan. De mahjongbond dient zich bovendien af te vragen welke spelers gerechtigd zijn mee te doen aan een MERS-2-toernooi van aanzien. Ik heb 7 en 8 november 2015 alvast genoteerd. Ik verlies graag van een irritant goede speler.