Sjef en de eerste wereldkampioen mahjong (MCR), Mai Hatsune uit Japan. Mai kwam naar Nijmegen voor het eerste OEMC in 2005.

Zou iemand geloven dat Sjef Strik vandaag vijftig is geworden? Toch is het zo. Het verhaal van een mahjongvriendschap die nu al een kwarteeuw duurt. 

kokushimusourepEn weer gebeurde het: ik maakte kokushi musou, gisteren op het Dutch Riichi Open 2015.

Je hoort me niet klagen over deze hand, die in het Engels ook wel de Dertien Unieke Wonderen heet, in het Italiaans de Dertien Schitterende Lantaarns en in onze mooie taal meestal Dertien Wezen wordt genoemd, maar ook wel heel prozaïsch Hoge Enkelingen. (Eigenlijk allemaal verkeerde namen, want je kunt geen spel winnen met dertien stenen – je hebt er veertien voor nodig.) Maar het is wel een overgewaardeerde hand. Een zeldzaamheid is ze in ieder geval niet. Als je op een MCR-toernooi rondloopt, wordt bijna achteloos vermeld dat iemand uitging met Dertien Wezen. Maar daar is het ook een stuk makkelijker, want MCR kent geen Dode Muur en er zijn dus veertien stenen meer in het spel.

mechelen2005

Terwijl de Europese mahjongwereld dacht dat het afgelopen was met de Groene Draak van Mechelen, ging dat toernooi ondergronds verder. Telkenjare kwamen acht mahjongvrienden bij elkaar om te spelen om het ‘Gat van Mechelen’. Afgelopen weekend was het opnieuw zo ver. Een mahjongverhaal met een verrassende wending.

wcr2014puteaux

“Weet je wat ze deden?”, vroeg een vriendin me. Ze had een paar dagen eerder flink verloren, terwijl ze meestal aardig scoort. Dus ik was wel nieuwsgierig.

martin mahjongspel

Op 31 december 2014 is de Nederlandse editie van Mahjong News stopgezet. Ter gelegenheid hiervan heb ik mijn persoonlijke mahjong-geschiedenis beschreven aan de hand van vijf spellen uit mijn verzameling waaraan ik bijzondere herinneringen bewaar. We tellen terug, van 5 naar 1.

coloredsticksHet wereldkampioenschap riichimahjong in Parijs afgelopen jaar lijkt wel mijn Waterloo. Niet alleen mijn resultaten waren daar beroerd, maar sinds dat toernooi slaag ik er nauwelijks nog in om te winnen. Ik zak op de Europese ranglijst en ook in mijn eigen club Furiten speel ik weinig meer klaar.

rep-redfives

Ik was van plan hier nu even mijn gram te halen over mijn teleurstellende 21ste plaats op het Roode Vijven Toernooi van afgelopen weekend (nog een compliment trouwens voor de organisatie, Ans en Cor!) Maar gelukkig eindigt onderstaand verhaal juist heel positief.