Masahiko kookt voor zijn tegenspelers tijdens de pauze van zijn laatste wedstrijd bij Furiten.

Ons voormalige Japanse lid Masahiko Takahashi doet opnieuw mee aan de competitie van Furiten. Donderdag 3 oktober komt hij voor een eenmalig optreden naar Bussum, waar Dicky, Martijn en Martin hem opwachten.

Masa was enkele jaren lang lid van Furiten toen hij voor zijn bedrijf in Amsterdam gestationeerd was. Hij werd naderhand overgeplaatst naar Ierland, waar hij trouwens niet lang bleef wonen: hij miste riichimahjong te veel. Na een jaar keerde hij terug naar zijn geboorteland. Masa is een gedreven riichispeler, die in Japan elk vrij moment benut door te spelen in een ‘mahjongparlor’.

Tijdens het eerste wereldkampioenschap riichi (Puteaux bij Parijs, 2014) was hij scheidsrechter. Een week eerder had hij zijn laatste competitiewedstrijd voor Furiten gespeeld. Bij die gelegenheid trakteerde hij zijn medespelers op een heerlijke Japanse maaltijd, die hij met speciale apparatuur klaarmaakte.

kwaiBinnenkort komt een einde aan een bijzonder stukje vaderlandse geschiedenis. Het gerenommeerde restaurant Fu-Hing, waar de Achterhoek niet alleen kennismaakte met dim sung maar ook met het aloude Aziatische spel mahjong, sluit de deuren. Tijd voor een verslag van een bijzondere avond in Varsseveld, zestien jaar geleden.

Maurice met zijn prijs

Het Europees Riichikampioenschap 2019 is afgesloten zonder dat ook maar dat in de verste verte het record van onze erevoorzitter Maurice Demmer in gevaar kwam. Maurice werd in juli 2010 Europees kampioen riichi. Hij is daarmee nog steeds de enige Nederlander die ooit een Europees mahjongkampioenschap binnenhaalde.

Ton Rijnders als winnaar van het NTS-toernooi in Rosmalen, 2001.

Ton Rijnders, een van de veteranen van het Nederlandse mahjong, is niet meer. Zaterdag 20 april overleed hij in zijn woonplaats Purmerend. Jarenlang domineerde hij de Nederlandse ranglijsten. Een kleine man, die toch een ‘grand old man’ was.

Teus Kamper op het podium na het Gouden Draak Toernooi 2002 in Nijmegen (Hongkongmahjong).

Vorige week overleed op 82-jarige leeftijd Teus Kamper, voormalig penningmeester van de mahjongbond. De gezelligheid stond bij hem voorop bij het spelen van mahjong.

Proost! Namens Ria, Dicky, Martin, Jelte en alle andere spelers van Furiten!

Riichimahjongclub Furiten wenst iedere mahjongspeler een goed en voorspoedig 2019 toe. En denk eraan: een dag niet gemahjongd is een dag niet geleefd!

Elk jaar, ver voor Sinterklaas zelfs maar zijn cadeautjes uitdeelt in Nederland, krijg ik mijn eerste kerst- en nieuwjaarskaart. Die komt steevast uit Canada, en hij is afkomstig van Allan en Lila Weitz. Deze traditie dateert nog uit de tijd dat ik redacteur was van Mahjong News, maar ook nu dat al lang niet meer het geval is, sturen ze mij hun jaarlijkse wensen. Ik geef ze hierbij van harte door aan mijn riichi-vrienden van Furiten.