Maurice met zijn prijs

Het Europees Riichikampioenschap 2019 is afgesloten zonder dat ook maar dat in de verste verte het record van onze erevoorzitter Maurice Demmer in gevaar kwam. Maurice werd in juli 2010 Europees kampioen riichi. Hij is daarmee nog steeds de enige Nederlander die ooit een Europees mahjongkampioenschap binnenhaalde.

In Rosmalen, waar het ECRM 2019 zich afgelopen weekend afspeelde, was Gerda van Oorschot de beste Nederlander. Zij werd 26ste. De enige Nederlander die ook in het linkerrijtje kwam, was Janco Onnink (57). De overige veertien Nederlanders eindigden voorbij de 70. Er waren 140 deelnemers. Het EK werd gewonnen door de Rus Vladimir Nadanyan.

De op een na beste prestatie van een Nederlander op een EK ooit leverde Désirée Heemskerk. Zij werd tweede op het ERC 2016, dat in Engeland werd gehouden.

Het Europees kampioenschap 2010 werd gehouden in Hannover en werd georganiseerd door de Deutsche Mah-Jongg Liga, in samenwerking met Sjef Strik en Martin Rep. Maurice speelde een ijzersterk toernooi en won bijna al zijn hanchans, met als beste prestatie een yakuman dankzij suu ankou (vier gesloten pongs). Zijn prijs bestond uit een orginele sculptuur, een zogenaamde ‘Nana’ en is gemaakt door de Frans-Amerikaanse kunstenares Niki de Saint Phalles (overleden in 2002). Zij was een soort kunstenaar-in-residence in Hannover, overal in de stad kwam je Nana’s tegen, of andere kunstwerken van haar hand. Soms van reusachtige afmetingen.

Uitslag van het ERMC 2019

Ton Rijnders als winnaar van het NTS-toernooi in Rosmalen, 2001.

Ton Rijnders, een van de veteranen van het Nederlandse mahjong, is niet meer. Zaterdag 20 april overleed hij in zijn woonplaats Purmerend. Jarenlang domineerde hij de Nederlandse ranglijsten. Een kleine man, die toch een ‘grand old man’ was.

Teus Kamper op het podium na het Gouden Draak Toernooi 2002 in Nijmegen (Hongkongmahjong).

Vorige week overleed op 82-jarige leeftijd Teus Kamper, voormalig penningmeester van de mahjongbond. De gezelligheid stond bij hem voorop bij het spelen van mahjong.

Proost! Namens Ria, Dicky, Martin, Jelte en alle andere spelers van Furiten!

Riichimahjongclub Furiten wenst iedere mahjongspeler een goed en voorspoedig 2019 toe. En denk eraan: een dag niet gemahjongd is een dag niet geleefd!

Elk jaar, ver voor Sinterklaas zelfs maar zijn cadeautjes uitdeelt in Nederland, krijg ik mijn eerste kerst- en nieuwjaarskaart. Die komt steevast uit Canada, en hij is afkomstig van Allan en Lila Weitz. Deze traditie dateert nog uit de tijd dat ik redacteur was van Mahjong News, maar ook nu dat al lang niet meer het geval is, sturen ze mij hun jaarlijkse wensen. Ik geef ze hierbij van harte door aan mijn riichi-vrienden van Furiten.

Sjef en de eerste wereldkampioen mahjong (MCR), Mai Hatsune uit Japan. Mai kwam naar Nijmegen voor het eerste OEMC in 2005.

Zou iemand geloven dat Sjef Strik vandaag vijftig is geworden? Toch is het zo. Het verhaal van een mahjongvriendschap die nu al een kwarteeuw duurt. 

kokushimusourepEn weer gebeurde het: ik maakte kokushi musou, gisteren op het Dutch Riichi Open 2015.

Je hoort me niet klagen over deze hand, die in het Engels ook wel de Dertien Unieke Wonderen heet, in het Italiaans de Dertien Schitterende Lantaarns en in onze mooie taal meestal Dertien Wezen wordt genoemd, maar ook wel heel prozaïsch Hoge Enkelingen. (Eigenlijk allemaal verkeerde namen, want je kunt geen spel winnen met dertien stenen – je hebt er veertien voor nodig.) Maar het is wel een overgewaardeerde hand. Een zeldzaamheid is ze in ieder geval niet. Als je op een MCR-toernooi rondloopt, wordt bijna achteloos vermeld dat iemand uitging met Dertien Wezen. Maar daar is het ook een stuk makkelijker, want MCR kent geen Dode Muur en er zijn dus veertien stenen meer in het spel.