Masa en ik bekijken de tussenstand tijdens een mahjongavond in Bussum, 2014.

De kleinste mahjongclub van Nederland heeft het verst weg wonende lid van de Nederlandse Mahjong Bond. Maak kennis met Masahiko Takahashi, voor wie mahjong spelen een dagelijkse behoefte is.

De beste wensen voor het nieuwe jaar van Ria, Dicky, Martin en Jelte (vlnr).

Een welgemeende toast op het nieuwe jaar van een geheim Furiten-genootschap. Eén keer per maand komen vier spelers bijeen om zich, ver verwijderd van de zinderende riichi-competitie, over te geven aan de geneugten van een avondje mahjong volgens de ouderwetse Nederlandse Toernooi Spelregels. Dicky, Ria, Jelte en Martin bekampen elkaar met het Hof van Peking, de Winden- of de Slangendraak en niet te vergeten met Peling Eet Cake. Een guily pleasure voor vier oude rotten in het spel.

Martijn, clubkampioen 2021

Zonder dat hij zijn huiskamer ook maar hoefde te verlaten, is Martijn Gulmans clubkampioen 2021 geworden van riichiclub Furiten. Martha Pasterkamp, de kampioen van een jaar eerder, eindigde op de tweede plaats, Dicky Rep werd derde. Van harte gefeliciteerd, Martijn!

Wegens de corona-pandemie speelde de competitie van Furiten zich vrijwel uitsluitend online af, op de server van Tenhou. Furiten-lid Ruud Cremers maakte daar een set regels gereed, die geheel identiek is aan die van de EMA (en dus van de Nederlandse Mahjong Bond). Tot in november speelde de strijd om de titel zich vooral af tussen Ruud en Martijn. Maar gedurende één avond had Martijn wel op een ongelooflijke manier de wong aan zijn zijde. Op die avond scoorde hij ook nog een clubrecord van 121.200 punten in één hanchan, juist ten koste van concurrent Ruud. Die deze schade niet meer kon inlopen. Martijn speelt dit jaar mee in het wereldkampioenschap, dat, tenzij corona weer roet in het eten gooit, in Wenen wordt gehouden. Dank zijn clubtitel ziet hij dit toernooi met nog meer vertrouwen tegemoet. (©MahjongNews)

Elk jaar is de kerstwens van Lila en Allan Weitz uit Canada aan alle Nederlandse mahjongliefhebbers de allereerste die ons bereikt. Ruim voor het eind van november viel de kaart in de brievenbus van riichiclub Furiten, die al jarenlang contact onderhouden met hun vrienden overzee.

martha

Het is een beetje onopgemerkt voorbijgegaan, maar we hebben wel degelijk een nieuwe clubkampioen. Martha heeft het afgelopen jaar het beste gepresteerd en daar feliciteren we de ‘Queen of Kongs’ van harte mee. Op de tweede plaats eindigde Martijn, Dicky werd derde.

Het rare is dat Martha het afgelopen jaar geen enkele fysieke wedstrijd heeft gespeeld. Vanwege de corona zijn er nauwelijks live ontmoetingen geweest. Gelukkig waren er toch wedstrijden, en wel op de server van Tenhou. Spaarzaam weliswaar, want het haalt het niet bij echt mahjong, maar toch leuk genoeg om elkaar hier af en toe te bestrijden.

Het is de derde keer dat Martha clubkampioen van Furiten is geworden. De eerste keer was in 2017, de tweede keer in 2018. In 2019 speelde ze geen enkele wedstrijd voor de club zodat ze geen klassering behaalde, zodat Martin op zijn gemak clubkampioen kon worden. 

Hoe dan ook: Martha, je hebt het verdiend! De trofee krijg je bij de eerstvolgende echte ontmoeting overhandigd. Dan mag je daar je handtekening op zetten, als eeuwigdurende herinnering aan dit wapenfeit.

Een handleiding om een lobby naar je eigen smaak in te richten. Bijvoorbeeld helemaal toegepast op de huisregels van Furiten.

Inlogscherm van de Engelse interface van Tenhou

Heel het land ligt al een tijdje stil vanwege de coronacrisis. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zodat bij Furiten vanaf heden de mogelijkheid is geopend ook online voor de competitie te spelen.