De Tachioya en de Windfiche

De Oya die het spel start (Tachioya), legt aan het begin van het spel het plastic fiche met de Oostenwind en de Zuidenwind in de hoek van de tafel rechts van hem, met Oost boven. Aan het begin van de Ronde van de Zuidenwind draait hij het om, zodat Zuid boven komt.  Aan het begin van de optionele Ronde van de Westenwind draait hij Oost weer boven; de spelers moeten dan wel opletten dat de heersende Wind niet Oost maar West is.  

Ronde van de Oostenwind
Ronde van de Zuidenwind

De windfiche blijft gedurende het spel op de zelfde plaats liggen, om te helpen onthouden wie de Tachioya is en waar het spel begon. 

Breken van de Muur

De Oya gooit de dobbelsteen om te bepalen waar de Wind wordt gebroken; er wordt geteld zoals gebruikelijk bij riichimahjong. 

Op de foto heeft Oya 4 gegooid. Beginnend bij zichzelf telt hij 4 af tegen de wijzers van de klok in: Oost-Zuid-West-Oost. Hij komt bij zichzelf uit en opent zijn eigen muur.

Hij telt nu van rechts af 4 stenen en maakt een kleine opening in de muur om de vierde van de vijfde steen te scheiden (C op de foto). 

Ten slotte telt de Oya vijf plaatsen terug, tegen de wijzers van de klok in, vanaf de opening in de muur en draait de vijfde steen om, zodat de afbeelding zichtbaar wordt. Dit is de Mekuri-pai of de Dora-wijzer, die aangeeft welke steen de Dora is, die de winnaar een bonus oplevert.

  • als de Mekuri-pai 9 Bamboe is, dan is de Dora 1 bamboe; op dezelfde manier wordt de Dora bepaald bij de Cirkels en de Karakters.
  • als de Mekuri-pai Karakter 1 is, dan is Karakter 9 de Dora. 

 

Verdeling van de stenen

De verdeling van de stenen vindt plaats op de gebruikelijke manier bij mahjong. Als iedere speler twaalf stenen heeft, neemt Oya zijn dertiende en veertiende steen; Zuid en West pakken hun dertiende steen.

Begin van het spel

De voortgang van het spel vindt op de gebruikelijke manier plaats. Het spel gaat door totdat een van de spelers uitgaat of er slechts veertien stenen in het spel overblijven. Wat er gebeurt als niemand uitgaat, wordt verderop uitgelegd.