Sjef, kampioen met maximale rating en minimaal aantal hanchan.

Sjef kwam, zag en overwon.

De manier waarop hij clubkampioen 2023 werd, is verbazingwekkend. Pas een week voor kerst, op 18 december, drong hij door tot het officiële algemeen klassement doordat hij het vereiste minimum van tien gespeelde hanchan had bereikt. Maar zijn rating van 2230 was zo hoog, dat hij gelijk op de eerste plaats kwam en niet meer te passeren was voor de concurrentie, met name Dicky (1878) en Ruud (1824).

Sjef is niet in staat veel te spelen, maar als hij speelt, scoort hij goed. Op zijn eerste competitieavond, de traditionele nieuwjaarswedstrijd in Bussum (tegen Dicky, Fleur en Martin), haalde hij al uit. Daarna ging zijn rating steeds verder omhoog, slechts één keer moest hij een negatieve score incasseren, op 12 juni in Bussum. Maar tijdens zijn laatste competitieavond in Baarn, met twee gewonnen hanchan, wiste hij de herinnering daaraan weg. 

Er werden in 2023 wat minder hanchan gespeeld dan in vorige jaren. Voor een deel door ziekte en familieomstandigheden, maar vooral doordat de spelers inmiddels wel erg verspreid over de wereld wonen, tot in Groningen, Wijchen, Maren-Kessel en Tokio aan toe. Op die manier blijft Furiten gegarandeerd de kleinste mahjongclub van Nederland. Onder het motto: we spelen niet veel, maar wel een stuk beter!

Sjef, van harte gefeliciteerd. De prijs kom je binnenkort maar ophalen in Bussum, voor de nieuwjaarswedstrijd.